Защо избрах TOEIC – интервю с Никола Дончев

nikola_donchev

Изпитите TOEIC могат да са незаменим помощник на всички млади българи, които имат желание да продължават образованието си в чужбина или да се развиват в международната работна среда. За този факт най-добре могат да свидетелстват самите те. Затова направихме това интервю с Никола Дончев, един от положилите изпита TOEIC, и го разпитахме за мотивите му да се яви на него, за впечатленията му и за съвети, които може да даде на всички, които планират да се явяват.

Как се казвате?

Привет! Казвам се Никола Дончев.

С какво се занимавате в момента?

В момента съм студент по медицина в Медицински университет – София. Активен съм и в неправителствения сектор – от 3 години вече съм член на Асоциация на студентите-медици в България /АСМБ/, а вече съм и заместник-председател на локалната структура в град София.

Какво Ви накара да се насочите към TOEIC?

Въпреки че съм завършил езикова гимназия с профил “Английски език” никога не съм се явявал на изпит за сертификат, тъй като реших да продължа обучението си в България. Така стана, че като млад европеец имам възможността да се възползвам от безброй програми и проекти, които да допринесат за моето по-качествено образование. За да кандидатствам за тях обаче ми трябваше сертификат по английски. Поразучих удобните дати и специфичността на изпитите и TOIEC напълно отговори на моите нужди

 Какви са Вашите впечатления от теста?

През теста се преминава доста бързо, интензивно (ако мога така да се изразя). Нямаш много време да мислиш и да се чудиш върху отговорите и това много ми хареса – това наистина е тест, който проверява способността ти да комуникираш адекватно на английски език, нещо, което други изпити понякога пропускат да проверят.

Трудно ли беше да се подготвите?

Не бих казал. Ако не броим 5-те години интензивно изучаване на английски, разбира се.

Кое Ви се стори най-трудно и кое – най-лесно в самия тест?

Втората порция listening е доста неприятна, тъй като нямаш никакъв текст и изцяло разчиташ на слуха си… А, и чуваш всичко само по един път! Началната порция четене определено беше най-лесна – преминах през нея с лекота.

С какво Ви помогнаха резултатите?

Позволиха ми да кандидатствам в една от най-добрите научни международни програми – Amgen Scholars.  Стигнах до финалния кръг при наличие на близо 1000 кандидати.

Ако се върнете назад, бихте ли избрали TOEIC отново?

Определено.

Какво ще посъветвате бъдещите кандидати?

Отпушете си ушите и бъдете спокойни. 🙂